Friday 22 April 2011

BISKUT KACANG KARAMEL





BISKUT KACANG KARAMEL
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR

BAHAN - BAHANNYA

250 gm.Mentega
50 gm. Gula Aising - diayak
120 gm. Telur ( 2 biji Telur )
450 gm. Tepung Superfine - diayak 
120 gm. Gula
50 gm. Sirap Kencana ( Golden Syrup )
50 gm. Madu
20 gm. Air
200 gm. Kepingan Kacang Badam
30 gm. Ceri Merah
30 gm. Ceri Hijau

CARA MEMBUATNYA

   Pukul mentega dan gula aising pada kelajuan sederhana hingga sebati dan 
berkrim. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi adunan sehingga menjadi 
sebati. Kemudian masukkan tepung superfine dan pukul adunan pada kelajuan  
rendah. 
   Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Masukkan adunan kedalam dulang  
pembakar berukuran 10" x 10" x 1" yang teleh digris. Ratakan dan cucuk permukaan 
adunan dengan garfu. Bakar adunan didalam ketuhar yang telah dipanaskan  pada 
suhu 180 'C selama 5 minit sehingga separuh masak. Ketepikan.
   Dibekas yang lain, satukan gula, sirap kencana, madu dan air. Masak diatas api
perlahan. Didihkan selama beberapa minit. Kemudian masukkan kepingan kacang 
badam, ceri merah dan ceri hijau. Kacau sehingga rata dan matikan api.
   Tuang campuran yang telah dimasak kedalam adunan biskut yang telah dibakar 
separuh masak. Bakar sekali lagi dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 
180 'C selama 20 minit sehingga masak keperangan. Potong biskut kepada bentuk 
empat segi dan tiga segi.
    

No comments:

Post a Comment