Sunday 20 May 2012

KARI DAGING




KARI DAGING

BAHAN-BAHANNYA
500 gm Daging - dipotong dadu dan direbus
1 kg Ubi Kentang - dibelah empat
1 Paket Rempah Kari Daging - dibancuh dengan air
2 Tangkai Daun Kari
2 cm Halia - dikisar
2 Ulas Bawang Putih - dikisar
Sedikit Air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit Air Asam Jawa
1/2 Cawan Santan

CARA MEMBUATNYA
   Tumis halia dan bawang putih. Masukkan rempah kari. Tumus 

sehingga garing dan wangu. Masukkan sedikit air, ubi kentang dan 
dagung. Masak sehinggavdaging empuk. Masukkan air asam jawa, 
garam dan serbuk perasa. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian 
masukkan santan dan biarkan beberapa minit.


Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment