Saturday 28 April 2012

BISKUT KACANG PECAN



BISKUT KACANG PECAN


BAHAN-BAHANNYA
60 gm Kacang Pecan - dipotong halus
60 gm Tepung Gandum   {
30 gn Tepung Susu         { diayak bersama
125 gm Mentega
125 Gila Kastor
1 Biji Telur
90 gm Kismis

CARA MEMBUATNYA
     Pukul mentega dan gula hingga lembut. Kemudian masukkan
telur dan adun hingga kembang. Masukkan kacang pecan, tepung 
gandum, tepung susu dan kismis lalu digaul rata menggunakan tangan.
Bentukkan adunan dan bakar pada suhu 180 'C selama 15 minit.


BISKUT TIMUR TENGAH




BISKUT TIMUR TENGAH


BAHAN-BAHANNYA
1 kg Tepung Gandum    {
50 gm Tepung Jagung    { diayak bersama
250 gm Mentega
200 gm Gula
2 Biji Telur
200 gm Kurma
200 gm Kismis


CARA MEMBUATNYA
     Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur.
Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung diikuti
dengan kurma dan kismis. Kacau hingga sebati. Terap adunan
dan bakar pada suhu 180 'C selama 30 minit.




BISKUT KELAPA SARI

Selalunya jika kita membuat kek lapis banyak lebihan telur putih yang tidak
diperlukankan. Bolehlah digunakan untuk membuat biskut ini...


BISKUT KELAPA SARI


BAHAN-BAHANNYA
300 ml Putih Telur
250 gm Gula
200 gm Kelapa Kering
30 gm Tepung Jagung
50 gm Kismis
pewarna Hijau dan Merah


CARA MEMBUATNYA
     Pukul putih telur dan gula hingga kembang. Masukkan kelapa
kering dan tepung jagung. Masukkan kismis, gaul rata dan adunan
dibagi dua. Satu adunan diwarnakan dengan warna merah dan pukul
hingga sebati. Ketepikan. Satu bahagian lagi diwarnakan dengan warna
hijau dan pukul hingga rata.
     Ambil sedikit warna merah dan sedikit warnahijau. Bentukkan bulat
kemudiandengan menggunakan garpu tekan sedikit sehingga menjadi
sedikit leper. Susun didalam dulang pembakar dan bakar dalam suhu
180 'C selama 30 minit.





BISKUT REMPAH KARI



BISKUT REMPAH KARI
BAHAN-BAHANNYA
400 gm Mentega
170 gm Gula Aising
1 Biji Telur
540 gm Tepung Gandum
50 gm Serbuk Kari

CARA MEMBUATNYA
     Putar mentega bersama gula aising hingga kembang.
Masukkan telur dan pukul untuk seketika. Kemudian masukkan
tepung gandum dan serbuk kari. Paipkan adunan kedalam dulang
pembakar dan hias dengan ceri. Bakar selama 30 pada suhu 155 'C.