Sunday 10 April 2011

AYAM MASAK MADU


AYAM MASAK MADU
SUMBER: LILYMARIA


BAHAN-BAHANNYA
BAHAN A
1 Ekor Ayam ( dipotong 8 dan dibersihkan )
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng


BAHAN MENUMIS
1 camca teh Jintan Manis
4 kuntum Bunga Lawang
2 batang Kulit Kayu Manis
3 bijiBawang Besar - dihiris
5 cm. Halia - dihiris
1 sudu teh Serbuk Kunyit
3 sudu besar Serbuk Cili
1 sudu teh Lada Hitam
1 sudu besap Tomato Puri
1/2 cawan Air
1/2 cawan Madu
1 sudu besar Kicap Pekat
Garam secukup rasa


CARA MEMBUATNYA
   Ayam digaul dengan bahan-bahan A yang lain kecuali minyak.
Panaskan minyak kemudian goreng ayam sehingga keemasan tetapi
jangan terlalu garing.Angkat dan ketepikan.
   Panaskan sedikit minyak, tumis kulit kayu manis dan bunga lawang
sehingga wangi.Masukkan bawang besar,bersama halia dan kacau sehingga 
layu.
   Masukkan serbuk kunyit dan jintan manis kemudian masukkan serbuk cili 
dan lada hitam.kacau seketika.Setelah itu masukkan tomato puri, madu, kicap pekat 
dan air.
  biar kan sehingga kuah sedikit pekat barulah dimasukkan ayam dan garam.
masak seketika sahaja dan angkat.  

No comments:

Post a Comment