Sunday 10 April 2011

ROSSETTE MENTEGA CERI



ROSSETTE MENTEGA CERI
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR


BAHAN-BAHANNYA
250 gm. Mentega
100 gm. Gula Aising
1 sudu besar Jus Lemon
280 gm. Tepung Gandum
1/2 sudu teh Serbuk Penaik
60 gm. Serbuk Kacang Badam
50 gm. Ceri Merah & Hijau


CARA MEMBUATNYA
   Pukul mentega dan gula kastor pada kelajuan tinggi selama
1 minit. Kaut sekeliling mangkuk dan terus putar pada kelajuan
tinggi selama 5 minit. Masukkan jus lemon dan putar lagi pada
kelajuan sederhana selama 2 minit.
   Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik
dan juga serbuk badam kedalam adunan sedikit demi sedikit.Putar pada
kelajuan perlahan selama 1 minit.
   Gunakan acuan dahlia untuk mendapatkan bentuk bunga dan hias dengan
ceri merah dan hijau diatas biskut. Bakar dalam ketuhar  yang telah dipanaskan
pada suhu 180 'C selama 15 minit  sehingga masak kekuningan 



No comments:

Post a Comment