Monday 7 May 2012

LONTONG NEGERI SEMBILAN




LONTONG NEGERI SEMBILAN

BAHAN-BAHANNYA
20. gm Suhun
100 gm Fucuk3 Keping Tauhu- didadu
200 gm Tempe - dihiris nipis
1 ltr Santan
2 Batang Serai - dititik
100 gm Lobak Merah - dihiris jejari
100 gm Kubis Bunga - dihiris kasar
Sedikit Garam, Serbuk Perasa
Minyak untuk menumis

BAHAN KISAR
150 gm Bawang Merah
50 gm Bawang Putih
80 gm Kunyit Hidup
80 gm Udang Kering
50 gm Cili Kering - direndam



CARA MEMBUATNYA
      Goreng berasingan suhun, fucuk,tauhu dan tempe hingga garing. 

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan 
santan, serai,sayur-sayuran, bahan-bahan goreng, garam dan serbuk 
perasa. Kacau hingga kuah pekat dan mendidih. Angkat dan hidangkan
 bersama nasi impit.


Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment