Tuesday, 15 May 2012

AYAM RENDANG UTARA




AYAM RENDANG UTARA

BAHAN-BAHANNYA
1 kg Ayam - dipotong ikut kesukaan
1 Biji Kelapa - ambil santan
1 sdt Belacan
1 sdm Kerisik
2 Keping Asam Gelugur
Perasa secukupbya

BAHAN A ( DIKISAR HALUS )
15 Biji Bawang Merah
10 Biji Bawanh Putih
10 Tangkai Cili Kering
30 Biji Cili Padi
20 Biji Cili Merah
1 Ketul Lengkuas
3 Batang Serai
1 Jari Halia
2 Ketul Kunyit
5 Biji Buah Keras - kisar dan asingkan

BAHAN B - dimayang
3 Helai Daun Kunyit
3 Batang Serai
5 Helai Daun Limau Purut

CARA MEMBUATNYA
   Kisar kesemua bahan A hingga halus. Panaskan kuali dan tumis 

bahan kisar. Apabila naik bau dan warna bertukar kekuningan 
masukkan ayam, santan, belacan,buah, keras dan asam gelugur.
Kacau rata dan biarkan ayam empuk.
   Setelah ayam empuk masukkan perasa dan kerisik. Kacau perlaha

 sehingga kuah pekat dan pecah minyak. Akhir sekali masukkan 
bahan-bahan yang telah dimayang dan kacau rata. Tutup api dan 
biarkan selama 10 minit barulah boleh dihidangkan.


Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Post a Comment