SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR
BAHAN-BAHANNYA
( A )
250 gm.Mentega
180 gm. Gula Kastor
60 gm. Telur ( 1 Biji Telur )
( B )
350 gm. Tepung Superfine
1 sudu teh Serbuk Penaik
1 sudu besar Serbuk Koko
1 sudu teh Kopi Segera
1 sudu teh Perasa Kopi
50 gm.Serbuk Kacang Walnut (Walnut yang telah dikisar )
( HIASAN ATAS )
500 gm. Coklat Masakan
100 gm. Coklat Masakan Putih
CARA MEMBUATNYA
( 1 )
Pukul mentega dan gula kastor pada kelajuan sederhana hingga kembang.
Tambahkan telur perlahan-lahan dan pukul selama 2 minit.
( 2 )
Masukkan tepung superfine yang telah diayak, serbuk penaik, serbuk koko,
kopi segera, perasa kopi dan serbuk kacang walnut.Kacau hingga sebati untuk
membentuk doh.
( 3 )
masukkan doh kedalam dulang pembakar yang sudah digris bersaiz
14" x 14" dan ratakan.
( 4 )
Potong adunan kecil-kecil pada saiz 1 inci.Bakar dalam ketuhar yang telah
dipanaskan pada suhu 180 'C selama 30 minit sehingga masak keperangan.
( 5 )
Cairkan coklat masakan dan coklat putih berasingan secara 'double boiler' .
Tuangkan coklat masakan keatas biskut.
( 6 )
kemudian gunakan coklat putih untuk membuat corak marmar.
( 7 )
Setelah coklat mengeras, bolehlah dikeluarkan satu persatu dari dulang
pembakar.
No comments:
Post a Comment