Sunday, 10 April 2011

BISKUT MARMAR COKLAT




 BISKUT MARMAR COKLAT
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR


BAHAN-BAHANNYA
( A )
250 gm.Mentega
180 gm. Gula Kastor
60 gm. Telur ( 1 Biji Telur )
( B )
350 gm. Tepung Superfine
1 sudu teh Serbuk Penaik
1 sudu besar Serbuk Koko
1 sudu teh Kopi Segera
1 sudu teh Perasa Kopi
50 gm.Serbuk Kacang Walnut (Walnut yang telah dikisar )


( HIASAN ATAS )
500 gm. Coklat Masakan
100 gm. Coklat Masakan Putih


CARA MEMBUATNYA
( 1 
   Pukul mentega dan gula kastor pada kelajuan sederhana hingga kembang.
Tambahkan telur perlahan-lahan dan pukul selama 2 minit.


( 2 )
   Masukkan tepung superfine yang telah diayak, serbuk penaik, serbuk koko, 
kopi segera, perasa kopi dan serbuk kacang walnut.Kacau hingga sebati untuk
membentuk doh.



( 3 )
   masukkan doh kedalam dulang pembakar yang sudah digris bersaiz 
14" x 14" dan ratakan.



( 4 )
   Potong adunan kecil-kecil pada saiz 1 inci.Bakar dalam ketuhar yang telah
dipanaskan pada suhu 180 'C selama 30 minit sehingga masak keperangan.


( 5 )
   Cairkan coklat masakan dan coklat putih berasingan secara 'double boiler' .
Tuangkan coklat masakan keatas biskut. 


( 6 )
   kemudian  gunakan coklat putih untuk membuat corak marmar.


( 7 )
   Setelah coklat mengeras, bolehlah dikeluarkan satu persatu dari dulang
pembakar.









No comments:

Post a Comment