Sunday, 17 April 2011

MAMA CARRIE'S KUPU - KUPU





MAMA CARRIE'S KUPU - KUPU
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR


BAHAN - BAHANNYA
250 gm. Mentega
60 gm. Gula Aising - diayak
180 gm. Tepung Serbaguna              }
150 gm. Tepung Superfine               } diayak
100 gm.Tepung Susu                        } bersama
1/2 sudu teh Bicarbonate Of Soda  }
3 gm. Garam                                    }


CARA MEMBUATNYA
   Pukul mentega, gula dan garam pada kelajuan sederhana sehingga
berkrim. Masukkan tepung gandum, tepung superfine, tepung susu
dan bicarbonate of soda. Kemudian pukul sehingga adunan sebati.
   Terap adunan dengan acuan berbentuk hati dan susun didalam 
dulang pembakar yang telah digris. Bakar dalam ketuhar yang sudah 
dipanaskan pada suhu 180 'C untuk 10 minit. Biarkan biskut menyejuk.

HIASAN ATAS: AISING ROYAL
1 biji Putih telur
150 gm. Gula Aising - diayak
10 gm. Tepung Jagung - diayak
1/2 sudu teh Esen Vanila
10 gm. Coklat Emulco


CARA MEMBUAT AISING ROYAL
   Pukul telur, esen vanila, gula aising dan tepung jagung 
sehingga pekat dan berkrim. Sapu bahagian atas biskut 
dengan aising royal. Buat corak dengan lidi  menggunakan 
coklat emulco. Biarkan selama 20 minit. Kemudian bakar 
dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150 'C 
selama 15 minit sehingga biskut masak kekuningan. 






No comments:

Post a Comment