NASI AYAM KUKUS
SUMBER: MAJALAH JELITA 2007
BAHAN - BAHANNYA
30 ml. Marjerin
80 ml. Susu Cair
1750 ml. Air Rebusan Ayam
500 gm. Beras Wangi
1.8 kg. Ayam
Garam secukupnya
Serbuk Perasa
BAHAN - BAHAN UNTUK DIKISAR*
70 gm Bawang Putih*
90 gm. Halia muda*
2 camca besar Serbuk Lada Putih
2 helai Daun Pandan
4 cm. Kulit kayu manis
3 kuntum Bunga Lawang
200 gm. Daun Bawang
CARA MEMBUATNYA
Masukkan lada putih kedalam mangkuk yang berisi bawang putih dan
halia muda yang telah dikisar kemudian kacau hingga sebati. Bahagikan
kepada dua bahagian. Panaskan marjerin dan masukkan kulit kayu manis
dan bunga lawang. Kemudian tumis sebahagian bahan kisar bersama daun
pandan. Biarkan wangi dan masukkan air rebusan ayam, masak sehingga
mendidih.
Setelah itu masukkan beras yang sudah dibersihkan bersama susu cair, garam
dan serbuk perasa secukupnya. Biarkan sehingga nasi masak dan angkat.
Ayam dibersihkan kemudian dilumur bersama sedikit garam. Masukkan bahan
kisar yang sebahagian lagi kedalam badan ayam. Kukus ayam sehingga masak
selama 45 minit.
Hidang ayam bersama nasi dan sup yang telah ditabur dengan daun bawang.
No comments:
Post a Comment