Tuesday, 12 April 2011

NASI AYAM KUKUS


NASI AYAM KUKUS
SUMBER: MAJALAH JELITA 2007

BAHAN - BAHANNYA

30 ml. Marjerin
80 ml. Susu Cair
1750 ml. Air Rebusan Ayam
500 gm. Beras Wangi
1.8 kg. Ayam
Garam secukupnya
Serbuk Perasa

BAHAN - BAHAN UNTUK DIKISAR*

70 gm Bawang Putih*
90 gm. Halia muda*
2 camca besar Serbuk Lada Putih
2 helai Daun Pandan
4 cm. Kulit kayu manis
3 kuntum Bunga Lawang
200 gm. Daun Bawang

CARA MEMBUATNYA
   Masukkan lada putih kedalam mangkuk yang berisi bawang putih dan
halia muda yang telah dikisar kemudian kacau hingga sebati. Bahagikan
kepada dua bahagian. Panaskan marjerin dan masukkan kulit kayu manis 
dan bunga lawang. Kemudian tumis sebahagian bahan kisar bersama daun 
pandan. Biarkan wangi dan masukkan air rebusan ayam, masak sehingga 
mendidih.
  Setelah itu masukkan beras yang sudah dibersihkan bersama susu cair, garam
dan serbuk perasa secukupnya. Biarkan  sehingga nasi masak dan angkat.
   Ayam dibersihkan kemudian dilumur bersama sedikit garam. Masukkan bahan
kisar yang sebahagian lagi kedalam badan ayam. Kukus ayam sehingga masak
selama 45 minit.
   Hidang ayam bersama nasi dan sup yang telah ditabur dengan daun bawang.


No comments:

Post a Comment