Tuesday, 19 April 2011

BISKUT KACANG GAJUS





BISKUT KACANG GAJUS
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR


BAHAN - BAHANNYA


250 gm. Mentega
250 gm. Gula Perang
1/2 sudu teh Garam
2 biji Kuning Telur
1 biji Putih Telur
350 gm. Tepung Biskut
100 gm. Tepung Kastad
300 gm. Serbuk Kacang Gajus
100 gm. Kacang Gajus - dibelah dua
1 sudu teh Esen Vanila


CARA MEMBUATNYA
   Pukul mentega, gula perang dan garam pada kelajuan tinggi selama 5 minit 
sehingga adunan naik dan kembang. Masukkan kuning telur dan putih telur dan 
diputar lagi pada kelajuan rendah sehingga berkrim. Kemudian masukkan esen 
vanila, tepung biskut, tepung kastad  dan gajus serbuk lalu dikacau sehingga 
adunan menjadi sebati. 
   Terap adunan dengan acuan mengikut kesukaan. Susun biskut didalam dulang 
pembakar yang telah digris. Sapu dengan kuning telur dan hias dengan kacang 
gajus. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180 'C selama 15 
minit sehingga biskut masak kekuningan. 
   

No comments:

Post a Comment