Saturday, 9 April 2011

BISKUT BADAM RANGUP




BISKUT BADAM RANGUP
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR

BAHAN-BAHANNYA:
 ( A )
160 gm. mentega
100 gm. gula aising
 ( B )
30 gm. putih telur
2 titik esen badam   
( C ):
150 gm. tepung biskut
30 gm. serbuk badam ( badam yang telah dikisar )

( HIASAN ATAS ):

150 gm. kuning telur
50 gm. kepingan badam
l0yang berukuran 14" x 14" x 1/8"

CARA MEMBUATNYA:
   Pukul mentega dan gula aising yang telah diayak pada kelajuan tinggi 
selama 1 minit. Kaut sekeliling mangkuk dan putar sekali lagi pada
kelajuan tinggi selama 5 minit.
    Masukkan putih telur dan esen badam.Pukul pada kelajuan sederhana 
selama 1 minit. Kemudian putar lagi dengan kelajuan tinggi selama 4 minit.
   Masukkan tepung biskut yyang telah diayak dan serbuk badam. Putar 
selama 1 minit untuk membuntuk doh.
   Masukkan doh kedalam dulang pembakar yang sudah digris dengan mentega.
Lapiskan plastik diatas doh kemudian ratakan dengan penggilling doh. 
Alihkan plastik.
   Bakar dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180 'C untuk 
selama 8 - 10 minit sehingga separuh masak.  K eluarkan dan sapu dengan 
kuning telur. 
   Potong kecil-kecil mengikut bentuk empat segi panjang dan hias dengan 
kepingan badam atas setiap biskut. Susun biskut didalam dulang pembakar 
yang sudah digris .
   Bakar didalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180 'C 
selama 5 - 10 minitatau sehingga biskut keperangan.
   


No comments:

Post a Comment