Friday, 15 April 2011

KEK LAPIS MOCCA


KEK LAPIS MOCCA
SUMBER: BUKU ANEKA KEK PILIHAN

BAHAN - BAHAN  A:

10 biji Kuning Telur - sejuk
4 biji Putih Telur - sejuk
200 gm. Tepung Gandum - diayak
200 gm. Gula
100 gm. Air Masak - sejuk
1 1/2 sudu besar Ovalatte

Pukul bahan-bahan  A dengan kelajuan yang tinggi selama 7 minit.
Ketepikan.

BAHAN - BAHAN  B:
250 gm. Mentega
2 sudu besar Susu Pekat

Satukan bahan-bahan B kemudian dikacau hingga sebati.

CARA MEMBUATNYA
   CampurKAAN bahan-bahan A dan bahan-bahan B. Kemudian kacau
hingga sebati. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian
untuk kek mocca dan satu bahagian lagi untuk lapisannya.
   Sediakan 3 buah loyang pembakar kek yang sama besarnya. Sapukan 
dengan sedikit mentega. Setelah itu tuangkan adunan mocca. Kemudian
bakar berasingan sehingga masak ketiga-tiganya.
   Sementara itu siapkan adunan untuk lapisannya. Sediakan sebuah loyang
untuk membakar 4 lapisan kek bagi bahagian bawah, tengah dan atas. Bakar
lapisan bawah hingga masak kemudan lapiskan dengan mocca. Bakar berselang 
seli sehingga lapisan terakhir. Pada lapisan terakhir gunakan api atas dan bawah. 
   
   
   

No comments:

Post a Comment