KEK BUAH LAPIS KOPI
SUMBER: BUKU KEK ANEKA PILIHAN
BAHAN-BAHAN A:
20 biji kuning telor(sejuk)
4 biji putih telor
50 gm. air sejuk
250 gm gula kaster
1 sudu besar Quick 75/ovalette
150 gm. tepong gandum'
1 sudu kecil baking powder
BAHAN-BAHAN B:
250 gm. mentega
2 sudu besar coffee oil
3 sudu besar emulco
sedikit garam
250 gm. mentega
2 sudu besar coffee oil
3 sudu besar emulco
sedikit garam
CARA MEMBUATNYA:
Pukul bahan-bahan A hingga kembang. Di bekas yang lain,
pukol mentega dan garam hingga cair. Kemudian bahagikan
bahan-bahan itu kepada satu pertiga dan dua pertiga. Satu pertiganya,
dibubuh coffee oil dan emulco. Manakala bahagian dua pertiga pula
dibiarkan dengan warna asal.
*PERINGATAN:
Sebelum dibahagikan , campurkan bahan A dan bahan-bahan B dan
dikacau sebati dengan tangan.
Kemudian bakarlah bermula dengan satu lapis warna biasa dan ditabur kismis.
(api bawah). Setelah kuning, bubuh lagi satu warna asal dan ditabur kismis dan
dibakar api bawah. Lakukan sebegitu sehingga habis. (api atas)
No comments:
Post a Comment