Assallamualaikum dan salam perkenalan.Untuk pengetahuan semua,resepe-resepi yang Maria paparkan dilaman blog Maria ini adalah koleksi resepi simpanan yang Maria dapatkan dari majalah-majalah terkemuka,buku-buku masak dan juga dari chef-chef yang terkenal.Selamat mencuba resepi-resepi dari Maria.Semoga Berjaya dan jangan putus asa...
Tuesday, 12 April 2011
GULAI KACANG BERTEMPE
GULAI KACANG BERTEMPE
SUMBER MSJALAH KELUARGA
BAHAN - BAHANNYA
600 gm. Kacang Panjang - hiris serong
1 batang Lobak Merah - dihiris halus
3 tangkai Cili Merah - potong serong
1 keping Tauhu - dipotong dadu dan digoreng
1 keping Tempe - dipotong dadu dan digoreng
1 helai Daun Kunyit - dihiris
1/2 sm. Kunyit Hidup - dikisar
50 gm. Bawang Merah - dikisar
2 batang Serai - diketuk
10 tangkai Cili Kering - rebus dan kisar
1 cawan Santan
10 gm. Ikan Bilis
1/2 cawan Air
CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak, kemudain masukkan bawang, serai, cili kering,
ikan bilis dan kunyit hidup. Masukkan air dan biarkan hingga mendidih.
Kemudian masukkan lobak merah, kacang panjang, daun kunyit, tauhu dan
tempe.
Selepas itu, masukkan santan diikuti dengan garam. Perlahankan api dan
biar seketika hingga mendidih.
Labels:
LAUK PAUK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment