Sunday, 17 April 2011

KUIH BANGKIT



KUIH BANGKIT
SUMBER:RESIPI BISKUT WENDY KOR

BAHAN - BAHANNYA
280 gm. Tepung Ubi  / Sagu
100 gm. Gula
60 gm. Telur
90 gm. Santan Kelapa
5 helai Daun Pandan

CARA-MEMBUATNYA.

   Goreng tepung ubi kayu bersama daun pandan tanpa minyak
di atas api kecil sehingga ringan. Biarkan ia menyejuk. Keluarkan 
daun pandan daripada tepunng dan ayak tepung. 
   Pukul telur dan gula sehingga gula larut.Tambahkan santan kelapa. 
Masukkan tepung yang sudah digoreng kedalam adunan telur dan uli 
untuk membentuk doh yang lembut dan licin.
   Ratakan doh dalam lapisan plastik dengan penggiling doh pada 
ketebalan  5mm. Guna acuan biskut untuk menerap doh.
   Susun biskut dalam dulang pembakar yang sudah digris. Bakar dalam 
ketuhar  yang sudah dipanaskan dalam suhu 170'C selama 15 minitsehingga 
masak kekuningan.



No comments:

Post a Comment