BISKUT MARMA CARRIE'S HAZEL
SUMBER: BUKU BICARA BISKUT WENDY KOR
BAHAN - BAHANNYA
250 gm. Mentega
150 gm. Gula Perang
300 gm. Tepung Superfine
50 gm. Tepung Kacang Hijau
1/2 sudu teh Soda Bicarbonate
150 gm. Kacang Hazel
500 gm. Coklat Masakan
20 gm. Gula Pastel
Mangkuk Kertas
CARA MEMBUATNYA
Pukul mentega dan gula perang hingga lembut. Kaut sekeliling mangkuk
dan terus putar selama 3minit sehingga kembang. Masukkan tepung yang sudah
diayak, tepung kacang hijau dan soda bicarbonate dan putar pada kelajuan rendah
sehingga sebati untuk membentuk doh.
Bentukkan doh kepada bebola kecil dengan berat 5 gm setiap satu. Masukkan
kedalam acuan mangkuk kertas. Letakkan sebiji kacang hazel diatas dan ditekan
sedikit. Susun biskut didalam dulang pembakar yang sudah digris. Bakar dalam
ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180 'C selama 12 - 13 minit sehingga
masak keperangan. Biarkan biskut menyejuk.
Coklat masakan dicairkan secara 'double boiler'. Isikan coklat cair kedalam
mangkuk kertas yang berisi biskut sehingga coklat menutupi biskut. Hias dengan
gula pastel.
No comments:
Post a Comment