Tuesday, 12 April 2011

BISTIK DAGING


BISTIK DAGING
SUMBER: MAJALAH KELUARGA


BAHAN - BAHANNYA


600 gm. Ubi kentang - dipotong nipis
30 gm. Halia - dihiris
50 gm. Bawang putih - dihiris
2 labi Bawang Besar - dipotong bulat
2 biji Kentang - dipotong enam dan digoreng
30 gm. Kacang Pis ( dalam tin )
3 tangkai Cili Merah - dibelah dua
3 tangkai Cili Hijau - dibelah dua
2 biji Tomato - dipotong enam
2 sudu makan Kicap Pekat Masin
2 sudu teh Lada Hitam - dikisar


CARA MEMBUATNYA


   Panaskan minyak , kemudian tumis bawang putih dan halia, tumis 
hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau hingga separuh masak.
Kemudian masukkan kicap. Kacau hingga daging menjadi lembut, 
kemudian masukkan kentang.
   Masukkan lada hitam, bawang besar, cili merah dan cili hijau. Akhir
sekali , masukkan tomato dan kacang pis. Kacau hingga rata sebelum
api ditutup.

No comments:

Post a Comment