KARI DAGING
BAHAN-BAHANNYA
500 gm Daging - dipotong dadu dan direbus
1 kg Ubi Kentang - dibelah empat
1 Paket Rempah Kari Daging - dibancuh dengan air
2 Tangkai Daun Kari
2 cm Halia - dikisar
2 Ulas Bawang Putih - dikisar
Sedikit Air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit Air Asam Jawa
1/2 Cawan Santan
CARA MEMBUATNYA
Tumis halia dan bawang putih. Masukkan rempah kari. Tumus
sehingga garing dan wangu. Masukkan sedikit air, ubi kentang dan
dagung. Masak sehinggavdaging empuk. Masukkan air asam jawa,
garam dan serbuk perasa. Biarkan sehingga mendidih. Kemudian
masukkan santan dan biarkan beberapa minit.
Published with Blogger-droid v2.0.4
No comments:
Post a Comment